Qripin və soyuqdəymənin tez keçməsi, immunitetinizi güclü saxlamaq üçün qidalanmanıza fikir vermək lazımdır. Havalar soyuduqca xəstəliklərə qarşı müqavimət qazanmaq üçün bədəninizdə enerji toplamaq lazımdır. Türkiyə Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Gamze Ganime Yıldırım qrip və soyuqdəyməyə qarşı immuniteti güclü saxlamaq üçün qidalanmada zülal, proteyin, lif, vitamin və mineralların artırılması lazım olduğunu söylədi.
Havaların soyuduğu, qış fəslinin özünü hiss etdirməyə başladığı bu dövrdə qrip və soyuqdəymə xəstəliklərinin tez-tez baş verdiyini bildirən Yıldırım infeksiya zamanı orqanizmin enerji ehtiyacının yüzdə 10-12% artdığını bildirib.
Qripin və soyuqdəymənin tez keçməsi üçün tövsiyyələr
Qripin, soyuqdəymənin tez keçməsi və xəstəliklərin ağırlaşmasını azaldılması üçün nəzərə alınması lazım olan vacib məqamlara toxunan Yıldırım bu təklifləri verib:
“Hər gün bütün qida növlərindən qəbul edilməlidir. Hər yeməkdə zülal, kompleks karbohidratlar, lif, sağlam yağlar və balıq yeyilməlidir. Ət, toyuq və balığa diqqət yetirməli, hər yeməkdə tərəvəz və qatıq istehlak etməlisiniz. Omeqa-3 əlavələri balıq istehlakı kifayət qədər olmayan şəxslərə tövsiyə olunur.
Gün ərzində yeməklərimizin (qatıq, turşu və s.) probiotik və prebiotik dəyərini artırmalı, kifayət etmədiyimiz zaman probiotik və prebiotik əlavələr qəbul etməliyik.
Daimi idman və aktiv həyat tərzi vərdiş olmalıdır. Əsasda soyuq havada çöldə idman etmək, gəzmək və s. Əgər bunu etmək mümkün deyilsə, evdə sadə hərəkətlərlə oturaq həyatdan (fiziki aktivliyin olmadığı və ya nizamsız olduğu həyat tərzindən) çıxmaq lazımdır”.
Su istifadəsi də qripin tez keçməsi üçün vacibdir
Bədənin nizamlı işləməsi üçün su qəbulunun əhəmiyyətini vurğulayan Yıldırım sözlərinə belə davam etdi: “İnfeksiya zamanı baş verən maye itkisinin qarşısını almaq üçün gündə 2,5-3 litr su qəbul etməyə diqqət yetirilməlidir. Gün ərzində kifayət qədər vitamin, mineral və lif almaq vacibdir. Gündə 5 porsiya meyvə və tərəvəz qəbul etmək tövsiyə olunur. “Hər yeməkdə salatlara, tərəvəz yeməklərinə və meyvələrə xüsusi diqqət yetirilməlidir”.
Qəbul edilməli olan vitaminlər və minerallar
Yıldırım, xüsusilə üst tənəffüs yolu infeksiyasından qorunmaq və asanlıqla sovuşmaq üçün qəbul edilməsi lazım olan vitamin və mineralları belə sıraladı: Vitamin C ən vacib antioksidant vitaminlərdən biridir. Təzə meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etmək xüsusilə vacibdir. Təzə bibər, portağal, limon, naringi, qreypfrut, nar, pomidor, arugula, cəfəri, itburnu və kivi C vitamini yüksək olan tərəvəz və meyvələrdir.
Sink və selen, sistemdəki ən təsirli antioksidant minerallarıdır. Selenium ət, soğan, sarımsaq və dəniz məhsullarında olur. Sink isə çiy fındıq, balqabaq tumu, qoz, badam və s. kimi yağlı toxumlarda, quzu, hinduşka, göbələk və qulançarda olur. Omeqa 3 immun və ürək-damar xəstəlikləri üçün əvəzolunmaz olan ən qiymətli yağ turşusudur. Mövsümdə həftənin iki günü balıq istehlakına diqqət yetirilməlidir. Qoz və çiy badam da Omeqa 3 ehtiva edən yağlı toxumlardır.
Prebiotik və Probiotik Qidalar: İmmunitetin ən mühüm mənbəyi bağırsaq florasıdır. Güclü bağırsaq florası güclü immunitet deməkdir. Onlar bağırsaq florasını gücləndirmək üçün lazım olan probiyotiklər və prebiyotiklərdir. Qatıq aparıcı probiotik qidalardan biridir. Eyni zamanda banan, çuğundur, sarımsaq və soğan bağırsaq florasını gücləndirir. Qəbul edilməməsi halında düzgün əlavələr qəbul edilməlidir.
Bu yazı da sizə lazım ola bilər 😊 Boğaz ağrısı başladıqda nə etməli? – 10 faydalı üsul
Zəncəfil ürəkbulanma, qusma, başgicəllənmə və soyuq tərləmə kimi qriplə əlaqəli simptomları azaltmağa kömək edir. Qrip zamanı sağlam tərləmə yaradaraq immuniteti gücləndirir və bədəndən toksinlərin çıxarılmasına kömək edir.
Sarıkök antiinflamatuar təsiri sübut edilmiş bir qidadır. Qrip kimi xəstəliklərdə müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Toxunulmazlığı gücləndirmək, həmçinin tənəffüs yollarının infeksiyalarını müalicə etmək üçün istifadə olunur. Sarıkök qara bibərlə birlikdə istehlak edilməlidir. Çünki qara bibərdə olan piperin sarıkökdə olan kurkuminin orqanizmdə sorulmasını artırır”.
İmmunitetin gücləndirilməsi resepti
Yıldırım immuniteti gücləndirmək üçün aşağıdakı müalicə reseptini verdi:
“Tərkibi: 1 xörək qaşığı toz zəncəfil və ya rəndələnmiş təzə zəncəfil, 1 xörək qaşığı toz sarıkök, 1 xörək qaşığı toz darçın, 1 çay qaşığı toz qara bibər, 2-3 xörək qaşığı bal, limon. Hazırlamaq üçün 2-3 xörək qaşığı süzülmüş bala (istəyinizə görə) toz zəncəfil, sarıkök tozu, toz qara bibər və toz darçın əlavə edin və qarışdırın. Darçın tozu orqanizmin termo effektini artıracaq. Bu nəticədə qarışıq sərt bir tutarlılığa sahib olacaqdır. Limonu yavaş-yavaş bu qarışığa sıxın və pasta konsistensiyasına çatana qədər qarışdırmağa və limon əlavə etməyə davam edin (Bu qarışığı otaq temperaturunda bir qabda saxlaya bilərsiniz).
Qəbul etmək üçün tövsiyyə
“Ağzınıza bir xörək qaşığı məcun qoyub, üzərinə ilıq süd içə bilərsiniz. Bu məcunun bir qaşıqını bir fincana əlavə edib, üzərinə qaynar su əlavə etməklə dadlı qış çayı edə bilərsiniz” deyə Yıldırım qeyd etdi.
Bir stəkan qaynar südlə qarışdırıb qəbul edə bilərsiniz (ilıq süd və bal qarışığı öskürək və boğaz ağrılarına yaxşı gələcək). Hər hansı xroniki xəstəliyi olanlar, hamilə qadınlar və süd verən qadınlar bu resepti həkimləri ilə məsləhətləşmədən istifadə etməməlidirlər. Qripin və soyuqdəymənin tez keçməsi üçün mümkün qədər özünüzə baxın, vaxt ayırın və bunlara biganə yanaşmayın. Allahın sizə verdiyi ən dəyərli nemət də sağlam candır.