Hazır şorba. Uzun və sağlam bir ömür sürmək üçün qidalanmanıza fikir vermək lazımdır. Sağlam və balanslı qidalanmağı vərdiş halına gətirdiyiniz zaman həm immunitetinizi gücləndirə, həm də sağlam şəkildə arıqlaya bilərsiniz. Adətən, sağlam yemək həmişə şorbadan ibarətdir. Ancaq istehlak etdiyiniz bu şorbalar hazır olduqda orqanizminizə ciddi zərər verə bilər. Hazır şorbalar fərqində olmadan bədəninizin sağlamlığını korlaya bilirmiş.
Bədənin sağlamlığını qorumaq, immuniteti gücləndirmək və çəkiyə nəzarəti təmin etmək üçün mütləq sağlam qidalanmaq lazımdır. Xüsusilə bədən sağlamlığını qorumaq üçün qablaşdırılmış və hazır qidalardan uzaq durmağınız tövsiyə olunur.
Son illərdə qablaşdırılmış qidaların istifadəsi çox artıb. Bu qidaların başında dünyada olduğu kimi Azərbaycanda da hazır şorbalar gəlir. Belə ki, sağlam olduğu üçün aldığınız hər hansı bir hazır şorba evdə hazırlanan şorba kimi deyil. Hazır şorbalar çətin vəziyyətdə olduğumuz zaman istehlak edilə bilər.
Mədəni yüngülləşdirmək və mədəyə daha tez doyma vermək üçün yeməklərə şorba ilə başlamaq məsləhətdir. Ancaq yemək istədiyiniz şorbalar hazırdırsa, bədəninizə çox zərər verə bilər. Hazır şorbanın həddindən artıq istehlakı bədəninizdə asılılıq yarada bilər.
Mütəxəssislər adətən vurğulayırlar ki, hazır şorba istehlak etməkdənsə, evdə özünüz şorba hazırlamalısınız. Əgər vaxtınız yoxdursa, tərkibini bildiyiniz, zövqünüzə uyğun şorbalar hazırlaya bilərsiniz. Çünki çox nadir hallarda olsa da, hazır şorbaların tərkibində monosodyum qlutamat, yəni Çin duzu olur. Bu duz insanda asılılıq yaradır. Digər problem isə hazır şorbaların tərkibindəki natriumdur. Şorbanı evdə hazırlayarkən duz nisbətini istədiyimiz miqdarda düzəldə bilərik. Ancaq hazır şorbalarda bunu tənzimləmək mümkün deyil.
İstehlak olunan ani şorba ilə birlikdə bədənin natrium nisbətini artırırıq. Natrium nisbətinin artırılması qan təzyiqini artıra və ürək ritmini poza bilər. Bunun üçün mümkün qədər ev tipli qidalanmaya diqqət yetirmək lazımdır. Şorba bədənimizə maye girişini təmin etmək üçün də vacib qidadır. Hazır şorba yerinə evdə hazırlanmış az duzlu şorbalara üstünlük vermək sağlamlığınızı qorumağa kömək edir.
Bəzi yeməklər gündəlik istehlak üçün uyğundur, bəziləri isə 2-3 gün soyuducuda saxlandıqdan sonra da istifadə oluna bilər. Tərəvəz şorbaları da soyuducuda ola bilər. Ancaq qatıq, ət və toyuq şorbaları gündəlik istehlak edilməlidir. 12 saatdan çox olmamasına diqqət yetirilməlidir. Pulpalı şorbaların istehlakı yoğun bağırsaq üçün vacibdir. Mərci və ezogelin şorbası pulpa baxımından çox zəngindir.