İndiki dövrdə bəlğəmli öskürək, quru öskürək və s. olduqda dərmanlar atanda, yəqin ki, bir əsr əvvəl bəşəriyyətin bu xəstəliklə necə mübarizə apardığını da düşünmüsünüz. Qədim Yunanıstanda və Romada xəstəliklərin dərmanı soğan və sarımsaq idi. Romalılar xüsusilə öskürək üçün soğan qarışıqlarını istehlak edirdilər.
Soğan və sarımsaq bu gün təbii antibiotik olduğu kimi, bir əsr əvvəl də xəstəliklərin dərmanı idi. Qədim sivilizasiyalarda soğan və sarımsaq qabıqları bəlğəmli öskürək kimi bir çox xəstəliyin dərmanı olub. Soğan qabığı, sarımsaq qabığı, özü və şirəsi kimi güclü tərəvəzlərdən ibarət müalicəvi qarışıqlar dərmana çevrilib.
İndiki vaxtda insanların çoxu soğan və sarımsağın pis qoxusundan uzaqlaşır. Halbuki yunanlar və romalılar bu güclü tərəvəzlərdən bir əsr əvvəl dərman kimi istifadə edirdilər.
Qladiatorlar hətta soğanla özlərini masaj edirdilər. Bu gün bilirik ki, həm sarımsaq qabığı, həm də soğan qabığının tərkibində A, C və E kimi vitaminlər, həmçinin güclü antioksidan var.
MATERİALLAR
1 soğan
1 xörək qaşığı kərə yağı
1 sarımsaq
RESEPT
Onları soyun və qazana atın. Soğanı da yarıya bölün və qazana atın. Sarımsağı soyun və qazana əlavə edin. Sonra onuda yarıya bölün və qazana atın. Bir qaşıq kərə yağı əlavə edin və qaynadın. Rəngi dəyişdikdə bəlğəmli öskürək dərmanı hazırdır.
SOĞANIN FAYDALARI
1. Sümük sıxlığını artırır
Qəribə səslənsə də, bir sıra araşdırmalar soğan istehlakının sümük sıxlığınıza müsbət təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyur.1 ay ərzində hər gün soğan yemək sümük sıxlığını 5 faiz artırır.
2. Yüksək xolesterini salaraq ürək sağlamlığını qoruyur.
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan soğan pis xolesterini azaldır. Aşağı xolesterol səviyyələri də ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və ürəyinizi sağlam saxlayır.
3. Həzmi asanlaşdırır
Lif qaynağı olan soğan müxtəlif səbəblərdən ləngiyən həzmi sürətləndirir. Bundan əlavə, bağırsaqlarda “yaxşı bakteriyaların” istehsalını artıraraq həzm prosesini asanlaşdırır.
4. Hüceyrə zədələnməsinin böyük ölçüdə qarşısını alır
Soğanda orqanizm üçün faydalı olan 25 fərqli antioksidan var. Daha tez-tez soğan yeməklə orqanizmdə yaranan heyrətamiz dəyişikliklər antioksidantların bizi bəzi xəstəliklərdən qoruması, həm də hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını almasıdır.
5. Ağız və göz sağlamlığına xeyirlidir.
Soğan ağzınızdakı pis bakteriyaları öldürərək təbii ağız gigiyenasını təmin edir. Onun antimikrob xüsusiyyətləri, yəni mikroblara qarşı mübarizəsi dişlərinizi də gücləndirə bilər. Soğanların tərkibində katarakta ilə mübarizə aparan və gözlər üçün çox faydalı olan “quercetin” maddəsi də var.
6. Rahat bir gecə yuxusu ilə yatmağınıza kömək edir.
Kolorado Universiteti tərəfindən aparılan araşdırmalar göstərir ki, soğan yemək yuxu keyfiyyətinizi yaxşılaşdıra bilər. Soğanda bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və həmçinin stressi azaldan liflər var.
7. Yaşlanma ilə mübarizə apararaq dərini yeniləyir.
A, C və E vitaminləri ilə zəngin olan soğan, arzuladığınız parlaq və mükəmməl dərini əldə etməyə kömək edə bilər.
Bəzi bitkilər insan bədəninin zədələrini çox tez müalicə edə bilir. Soğanın daxili qişasını sızanaq, yara və ya çapıqlara sürtməklə dərini sakitləşdirmək və canlandırmağın mümkün olduğu bildirilir.