Şənbə, İyul 27
Shadow

Soğanı belə yeməyin. Zəhər yaya bilər!

139 oxunma

Məlum olub ki, vitaminlərlə çox zəngin olan soğan, dilimlənib uzun müddət saxlandıqda zəhər yaya bilir.

Yeməklərdə və salatlarda geniş istifadə edilən soğan vitamin baxımından çox zəngin bir qidadır və antibiotik effekti verdiyi bilinir. Ölkəmizdə və dünyada geniş şəkildə istifadə olunan soğanın kəsildikdə uzun müddət saxlandığı zaman kifayət qədər zərərli olması diqqət çəkdi.

Soğanı necə qəbul etmək olar?

Yeməklərdə bişmiş formada soğan, ağ və quru soğan, salat və ya yeməklərdə təzə yaşıl, qırmızı və bənövşəyi soğanlar çiy olaraq istifadə edilir. Xüsusilə qış aylarında havaların dəyişməsi ilə immun sistemi zəifləyir. Virus və bakteriyalara qarşı təbii antibiotik kimi fəaliyyət göstərən soğan zəifləmiş immunitet sisteminin güclənməsinə dəstək olur. Soğanın tərkibindəki kükürd (kükürdlü maddələr) sayəsində antibakterial təsir göstərir. Böyüklər və uşaqlar soğanı çox asanlıqla yeyə bilərlər.

Soğanın tərkibində nə var?

15 ədəd kiçik soğan (100 q) 30 kaloridir. Soğanın tərkibində olan qida maddələri aşağıdakılardır:

9,3 qram karbohidratlar;
1,7 qram lif;
0,1 qram yağ;
1,1 qram protein;
4 mq natrium;
146 mq kalium.

Əlavə olaraq soğanda az miqdarda aşağıdakılar da var:

Kalsium;
Dəmir;
Folat;
Maqnezium;
Fosfor;
Kalium;
Antioksidanlar və kükürd.

Soyuducuda saxlansa belə zərərli ola bilir.

Çiy doğranmış soğanın saxlama qablarında və ya soyuducuda saxlansa belə bakteriya əmələ gətirdiyini araşdırmalar diqqətdən yayınmayıb. Bu səbəbdən doğranmış soğanın çox gözləmədən yeyilməsinin vacibliyi vurğulanıb.

Dilimlənmiş soğanlar zəhər saçır!

Salatların və yeməklərin vazkeçilməz elementi olan soğandan demək olar ki, hər mövsüm istifadə olunur. Dünyada yetişdirilən qidalardan biri olan soğanın sağlamlığa çox böyük töhfə verdiyi və ümumiyyətlə bişmiş halda qəbul edilməli olduğu vurğulanıb.

Tərkibində A, B və C vitaminləri olan soğan immunitet sistemini gücləndirir və antioksidantlarla da çox zəngindir. Bir çox xəstəliyə qarşı qalxan rolunu oynadığı bilinən soğanın dilimləndiyi zaman bəzi xəstəliklərə səbəb olduğu bildirilir.

Artıqları evin bir otağına qoyun.

Əgər doğradığınız soğanlar çoxalırsa, onları evin bir hissəsinə qoyub havadakı mikrobları öldürmək üçün istifadə etmək daha faydalı ola bilər.

Zəhərlənməyə qədər gedə bilir.

Soğan səhv qəbul edilərsə, orqanizmdə infeksiyaya, həmçinin qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Yarımçıq soğanı ertəsi gün yemək və ya yeməyə qoymaq təhlükəlidir. Hətta bu zəhərlənməyə belə səbəb ola bilər.

Əlavə olaraq “Soğanı illərdir yanlış istifadə etmişik! Belə olduqda bütün vitaminləri itir.” yazımızda da soğan haqqında bir çox faydalı məlumatları oxuya bilərsiniz.

0 0 səslər
Məqalənin reytinqi
Abunə ol
E-poçt ünvanıma xəbərdar edin
guest
0 Şərh
Daxili Əlaqələr
Bütün şərhlərə baxın
0
Fikirlərinizi çox istərdim, rəy bildirin.x