Cümə axşamı, May 9
Shadow

Sarımsağın faydaları saymaqla bitmir. İllərdir sarımsağı səhv qəbul edirik.

199 oxunma

Sarımsağın faydaları barədə İbn Sina əsrlər əvvəl barədə xəbərdarlıq etdi. Məşhur həkimin xəbərdarlığı hətta sizi “Məlum oldu ki, biz illərdir sarımsağı səhv istehlak edirik” deməyə vadar edə bilər. Çünki İbn Sinanın sarımsaqla bağlı tövsiyələri sarımsağın faydalarını artıra bilər. Klassik.az həmin tövsiyyələri yazır.

İbn Sina şəfa kitablarında sağlamlıqla bağlı bir çox fərqli şeylər paylaşırdı. Həmin kitablarda sarımsağın istehlakı barədə də xəbərdarlıqlar edib. Məşhur həkimin xəbərdarlığı hətta sizi “Məlum oldu ki, biz illərdir sarımsağı səhv istehlak edirik” deməyə vadar edə bilər.

İbn Sinanın sarımsaq yeyilməsi haqqında xəbərdarlığı

İbn Sina əsrlər əvvəl sarımsaq yeyilməsi ilə bağlı xəbərdarlıq etmişdi. Məşhur həkimin xəbərdarlığında sarımsağın qovrulması lazım olduğu ortaya çıxıb. Əslində İbn Sina bildirmişdir ki, sarımsağın tam faydasını əldə etmək üçün onu qovurmaq lazımdır.

Əsrlər əvvəl İbn Sinanın tövsiyə etdiyi qovrulmuş sarımsaq, tərkibindəki antibiotiklərin miqdarını demək olar ki, iki dəfə artıra bilər. Bundan əlavə, temperaturdan asılı olaraq arta bilən antibiotiklər orqanizmin qanını yağlardan təmizləyə bilir. 

Pis xolesterol səviyyələrini azaltmaqda da faydalı ola bilər. Nəticədə, ürəyin və damarların daha sağlam işləməsində təsirli ola bilər.

Sarımsağın faydaları hansılardır?

İbn Sinanın tövsiyələrində yer alan qovrulmuş sarımsaqdan bir çox fərqli şəkildə istifadə etmək olar. Əslində, sözügedən üstünlüklərdən bəziləri aşağıdakılardır:

  • Qan dövranını tarazlayaraq ürək ritmini tənzimləməkdə faydalı ola bilər.
  • Bədəndəki iltihab və infeksiyaya qarşı faydalı ola bilər.
  • Qəbizlik probleminə qarşı faydalı ola bilər.

Diqqət: İbn Sinanın tövsiyə etdiyi qovrulmuş sarımsağı ehtiyatla istehlak etmək lazımdır. Əslində, allergik reaksiyaları və ya başqa sağlamlıq vəziyyəti ola biləcək insanların mütəxəssis həkimə müraciət edərək istehlak etmələri tövsiyə olunur.

sarımsağın faydaları

Antioksidant xüsusiyyətləri

Sarımsağın tərkibində antioksidan komponentlər var. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur və xərçəng kimi bir çox xəstəliyə qarşı qoruya bilər.

İmmuniteti gücləndirir

Sarımsağın tərkibində immunitet sistemini gücləndirdiyinə inanılan maddələr var. Soyuqdəymə və qrip kimi infeksiyalara qarşı müqaviməti artıra bilər.

Antibakterial və antiviral xüsusiyyətləri

Sarımsağın tərkibindəki komponentlər bakteriya və viruslara qarşı təsirli ola bilər. Buna görə də, yüngül infeksiyaların qarşısını almağa və müalicə etməyə kömək edə bilər.

Xərçəngin profilaktikası

Bəzi araşdırmalar sarımsağın xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədə biləcəyini və xərçəngin qarşısını almaq potensialına malik olduğunu göstərdi. Bununla belə, daha çox araşdırma tələb olunur.

Sümük sağlamlığı

Sarımsaq sümük sağlamlığını dəstəkləyən minerallar və antioksidanlar ehtiva edir. Bu, osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edə bilər.

Dəri sağlamlığı

Sarımsaq bəzi dəri problemlərini yüngülləşdirə bilən iltihab əleyhinə və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik ola bilər.

sarımsağın ziyanları

QAN ŞƏKƏRİNİN TƏNZİMLƏNMƏSİ: Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, sarımsaq qan şəkərini yaxşılaşdıra və 2-ci tip diabet riskini azalda bilər.

Psixoloji sağlamlıq

Sarımsaq zehni funksiyaları və yaddaşı dəstəkləyə bilən antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik ola bilər.

0 0 səslər
Məqalənin reytinqi
Abunə ol
E-poçt ünvanıma xəbərdar edin
guest
0 Şərh
Daxili Əlaqələr
Bütün şərhlərə baxın
0
Fikirlərinizi çox istərdim, rəy bildirin.x