QidalarSağlamlıq

Qış meyvələri və onların faydaları hansılardır

Qış meyvələri soyuq aylarda sağlamlığımızı qorumaq üçün mükəmməldir. Bu fəsildə bol olan portağal, naringi, alma kimi meyvələr tərkibindəki yüksək C vitamini ilə immunitet sistemimizi gücləndirir. Nar və heyva kimi digər qış meyvələri də antioksidantlarla zəngin olduğundan orqanizmimizin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır. Qış meyvələrinin yüksək lif tərkibi həzm sistemimiz üçün də faydalıdır. Bu mövsümdə istehlak edilən meyvələr həm dadına, həm də qida dəyərinə görə qış aylarında əvəzolunmazdır.

Qış meyvələri nədir?

Qış aylarında soyuq havalarda daha çox enerjiyə ehtiyacımız olur. İnsan bədəni istilik istehsal etmək üçün daha çox çalışır. Qış aylarında insanın immunitetini gücləndirmək lazımdır. Meyvələr tərkibindəki vitamin və minerallarla insan orqanizminin immunitetini gücləndirir.

Qışda istehlak edilən meyvələri aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

Narıncı

Portağal immuniteti gücləndirmək üçün vacib meyvədir. Portağal C vitamini , B vitamini, maqnezium, kalsium, dəmir, sink və kalium kimi zəngin tərkibə malikdir. Portağalın orqanizm üçün bir çox faydası var. Portağaldakı C vitamini hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. İnsanları mikroorqanizmlərdən də qoruyur.

alma

Qış aylarının vazkeçilməz qidalarından biri də almadır. İki növ var: qırmızı və yaşıl. Almalar əsasən karbohidratlar və sudan ibarətdir. Almanın tərkibində C, A, K, B6 və E vitaminləri var. Alma lifli quruluşa malik olduğu üçün bağırsaq tənbəlliyinə yaxşı gəlir. Alma qanı təmizləyir və həzm sisteminə faydalıdır.

Mandarin

Sitrus ailəsinin üzvü olan naringi vitamin və minerallarla zəngindir. Naringi tərkibində A vitamini, C vitamini, B vitamini, kalsium, lif, kalium, dəmir və fosfor kimi sağlamlıq mənbələri var. Naringi infarkt riskini azaldır, xərçəngdən qoruyur, sümük inkişafı kimi bir çox xəstəliyə yaxşı gəlir.

Qreypfrut

Tərkibindəki yüksək C vitamini ilə qreypfrut qış aylarında qiymətli meyvədir. Qreypfrutda lif, kalium və C vitamini var. Qreypfrut ürək sağlamlığı üçün yaxşıdır. Sağlam qidalanma üçün ən yaxşı seçimlərdən biridir.

heyva

Heyva vitamin və mineral baxımından çox təsirli olan meyvələr arasındadır. Heyvanın tərkibində A, B və C vitaminləri var. Kaliumla zəngin meyvədir. Heyva oynaq ağrılarına yaxşı gəlir. İnsan orqanizmini viruslardan qoruyur. Ürək-damar sağlamlığını qoruyur və bağırsaq xəstəliklərinin qarşısını aldığı bilinir.

qış meyvələri

Banan

Bananların tərkibində çoxlu vacib qidalar var. Banandakı v; A, C, E, B6, B12 vitaminləri, dəmir, yüksək lif, natrium, sink, fosfor, kalium, maqnezium və minerallarla zəngindir. Banan qan şəkərini tənzimləyir, lifli quruluşu ilə həzm sistemini tənzimləyir, mədə xəstəlikləri üçün faydalıdır.

Nar

Narın tərkibində insan orqanizminə lazım olan kalium, dəmir, kalsium kimi minerallar var. Qan qırmızı rəngi ilə diqqət çəkir. Tərkibində C, A və E vitaminləri olan nar görmə sağlamlığı üçün faydalıdır.

Armud

Armudun aşağı kalorili dəyəri var. Tərkibində kalium, folat, lif niasin, A, C və K vitaminləri və minerallar var. Armud liflə zəngin olduğu üçün bağırsaq sağlamlığı üçün faydalıdır və həzmi asanlaşdırdığı bilinir.

şabalıd

Şabalıdın tərkibində C, E və B vitaminləri var (B1, B2, B3, B6 və B9). Bundan əlavə, tərkibində fosfor, kükürd , maqnezium və kalsium kimi minerallar var . Şabalıd xolesterolu azaltmağa kömək edir. Sümükləri qoruyur və qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir.

Kivi

Kivi C vitamini ilə çox zəngindir. Kivi tərkibində K vitamini, folat, kalium və lif var və göz sağlamlığı üçün faydalıdır. Kivi C vitamini mənbəyi kimi ilk ağla gələn meyvələrdən biridir. Tərkibində mis və sink də var.

Limon

Limon C vitamini ilə dolu bir meyvədir. İmmunitet sistemini qoruyur və dəri sağlamlığı üçün faydalıdır. Limon dəmir, kalsium, maqnezium və liflə doludur. Qış aylarında immuniteti gücləndirməyə kömək edən meyvədir.

Qış tərəvəzləri nədir?

Qidalandırıcı dəyərləri sayəsində insanın immun sisteminin güclənməsinə töhfə verən qış tərəvəzləri ispanaq, gül kələm, pırasa, kərəviz, brokoli, turp, kələm və kökdür.

Qışda istehlak edilən tərəvəzləri aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

ispanaq

İspanaq xüsusilə sümük və oynaq sağlamlığının qorunmasında faydalıdır. İspanağın tərkibində A, C, E və B vitaminləri, maqnezium və fosfor kimi minerallar var. Tərkibində yüksək miqdarda lif olduğu üçün həzm sistemini tənzimləyir.

gül kələm

Gül kələmində C vitamini, K vitamini, fol turşusu, manqan, kalsium, maqnezium və kalium kimi bir çox mineral və vitamin var. Bağırsaq sağlamlığı üçün faydalıdır.

Pırasa

Pırasa bədəni təmizləyir, görmə və böyümə kimi faydaları var. Bədəni xəstəliklərdən qoruyur. Pırasa tərkibində A, C, K və B6 vitaminləri var. Pırasa qış aylarında istehlak edilməsi lazım olan tərəvəzdir.

turp

Turp yüksək qida dəyəri olan tərəvəzdir. Turp E, A, C, B6 və K vitaminləri, həmçinin antioksidantlar, lif, sink, kalium, mis, kalsium və dəmirlə zəngin tərəvəzdir. Turp yüksək təzyiq riskini azaldır. O, həmçinin qan axınının tənzimlənməsini dəstəkləyir.

qış meyvələri

Brokoli

Brokolinin tərkibində fosfor, sink və maqnezium kimi minerallar var. Brokolinin tərkibində K vitamini və kalsium var. Bunlara əlavə olaraq tərkibində B5, D və B12 vitaminləri də var. Brokoli xüsusilə bağırsaq sağlamlığı üçün faydalıdır.

Kələm

Kələm C vitamini ilə zəngin qidadır. Tərkibində A vitamini, dəmir və B2 kimi maddələr var. Kələm insanları görmə itkisindən qoruyur və xərçəngdən qoruyur. Ödemi aradan qaldırmağa kömək edir. Kələm həm də güclü antioksidantdır.

Kərəviz

Kərəviz xolesterini aşağı salaraq beyin və sinir sistemini qoruyur. Tərkibindəki yüksək lif səbəbiylə qəbizliyə yaxşı gəlir. Kərəvizin insan orqanizmi üçün çoxlu faydaları var. Kərəvizdə B6 vitamini ilə yanaşı; A, C, E və K daxildir. Tərkibində fol turşusu, kalium, riboflavin , kalsium və fosfor kimi minerallar var.

kök

Kökdə A, B3, B6, C və K vitaminləri və fol turşusu var. Yerkökü sümük sağlamlığı ilə yanaşı göz sağlamlığı üçün də faydalıdır. Saçların daha uzun uzanmasına da kömək edir.

Qış meyvə və tərəvəzlərinin faydaları nələrdir?

Xüsusilə mövsümündə istehlak edilən qış tərəvəzlərinin orqanizmə faydaları çoxdur. Bunları aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

  • Əsasən C vitamini; Folat kalium və maqnezium ilə birlikdə bədən üçün faydalıdır.
  • Bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir
  • Xarici viruslarla əlaqəli təhlükələri azaldır
  • Soyuq havalarda sağlamlığı gücləndirməyə kömək edir

Qış Tərəvəzlərinin Qida Dəyərləri Nələrdir?

Qış tərəvəzləri çox yüksək qida dəyərinə malikdir. Qış tərəvəzləri lif, kalium, kalsium, maqnezium, dəmir, A vitamini, C vitamini, B vitamini və fol turşusu kimi qida dəyərlərinə malikdir.

Qış meyvə və tərəvəzlərini necə istehlak etməliyik?

Qış tərəvəz və meyvələrini təzə, azca bişmiş və ya çiy halda istehlak etmək daha sağlamdır. Hər tərəvəzin fərqli bişirmə prosesi var. Məsələn, brokoli, kələm kimi tərəvəzləri uzun müddət bişirməmək tövsiyə olunur. Meyvələri tox qarına deyil, ac qarına istehlak etmək daha yaxşıdır.

Qış Meyvə və Tərəvəzləri Haqqında Tez-tez Verilən Suallar

Yüksək C vitamini olan qış meyvələri hansılardır?

C vitamini yüksək olan meyvələrə kivi, cəfəri , arugula, itburnu, limon, portağal və naringi daxildir. Bunlar C vitamini ilə zəngindir.

Banan qış meyvəsidir?

Banan qış meyvəsi kimi tanınır. Banan ümumiyyətlə payız mövsümündə əkilir və 3,5-4 ay ərzində yığılır. Bananlar qış aylarında böyüyür.

Qış meyvələrini mövsümdən kənar istehlak etmək zərərlidirmi?

Qış meyvələrini mövsümdən kənar istehlak etmək onların qida dəyərini azaldır. Meyvəni mövsümdən kənar istehlak etmək onun dadını da azaldır. Hər meyvənin öz mövsümündə istehlak edilməsi tövsiyə olunur.

Əlaqədar Məqalələr

0 0 səslər
Məqalənin reytinqi
Abunə ol
E-poçt ünvanıma xəbərdar edin
guest
0 Şərh
Ən köhnə
Ən yeni Ən çox səs toplayan
Daxili Əlaqələr
Bütün şərhlərə baxın
Həmçinin baxın
Close
Back to top button
0
Fikirlərinizi çox istərdim, rəy bildirin.x