Çərşənbə, Yanvar 15
Shadow

Qarğıdalı Nişastasının faydaları

14 oxunma

Qarğıdalı Nişastası nədir?


Qarğıdalı nişastasının faydaları və ya qarğıdalı unu kimi də tanınan qarğıdalı nişastası qarğıdalı ləpələrinin endospermindən hazırlanmış incə, ağ tozdur. Qarğıdalı nişastasının faydaları çoxdur. Buna görədə həm yemək, həm də çörəkçilikdə məşhur tərkib hissəsidir, tez-tez souslar, şorbalar üçün qatılaşdırıcı maddə kimi istifadə olunur. Qarğıdalı nişastası neytral dada malikdir və bu, dadını dəyişmədən qabları qalınlaşdırmaq üçün ideal seçimdir.

Qarğıdalı Nişastası Sağlamdırmı?


Qarğıdalı nişastasının faydalarına nəzər salsaq demək olarki, əsasən nişasta və çox az protein, yağ və ya lif ehtiva edən karbohidratla zəngin tərkib hissəsidir. Əhəmiyyətli bir vitamin və ya mineral mənbəyi olmasa da, təbii olaraq qlütensizdir və çölyak xəstəliyi və ya qlütenə həssaslığı olan insanlar üçün uyğun seçim ola bilər. Buna görədə, qarğıdalı nişastasını orta səviyyədə istehlak etmək vacibdir, çünki həddindən artıq qəbul çəki artımına və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Qarğıdalı Nişastasının Faydaları

Qarğıdalı nişastasının dəriyə faydaları

Qarğıdalı nişastasının faydaları həm sağlamlıqda həmdə məişətdə istifadədə özünü büruzə verir.
Qlütensiz: Qarğıdalı nişastası çölyak xəstəliyi və ya özü həssaslığı olanlar üçün təhlükəsiz və uyğun seçimdir, çünki təbii olaraq özü yoxdur.
Enerji mənbəyi: Karbohidrat kimi qarğıdalı nişastası bədən üçün sürətli enerji mənbəyi təmin edir.
Qatılaşdırıcı agent: Qarğıdalı nişastası hamar və məxmər souslar, şirniyyatlar və şorbalar yaratmağa kömək edən əla qatılaşdırıcı agentdir.
Çörək bişirməyə kömək: Qarğıdalı nişastası bişmiş məhsulların toxumasını yaxşılaşdıraraq onları daha yüngül və daha yumşaq edir.
Allergenlərdə azdır: Qarğıdalı nişastasının buğda unu kimi digər ümumi qatılaşdırıcılarla müqayisədə allergik reaksiyalara səbəb olma ehtimalı daha azdır.
Asanlıqla həzm olunur: Qarğıdalı nişastası bədən tərəfindən asanlıqla parçalanır və həzm problemi olanlar üçün uyğun bir seçimdir.
Xərc baxımından səmərəli: Qarğıdalı nişastası əlverişli tərkib hissəsidir və bir çox reseptlərdə onu büdcəyə uyğun seçim edir.

Qarğıdalı nişastasının tarixi və mənşəyi


Qarğıdalı nişastası ilk dəfə 19-cu əsrin ortalarında ABŞ-da qarğıdalı üyüdülməsinin əlavə məhsulu kimi istehsal edilmişdir. Onun populyarlığı çox yönlü və əlverişli qiymətə görə sürətlə artdı və bir çox ev təsərrüfatlarında ştapel oldu. Bu gün qarğıdalı nişastası qida və içkilərdən tutmuş əczaçılıq və kosmetikaya qədər geniş tətbiqlərdə istifadə olunur.

Qarğıdalı nişastasını saxlamağın ən yaxşı yolu nədir?


Qarğıdalı nişastasının təravətini və keyfiyyətini qorumaq üçün onu hava keçirməyən qabda birbaşa günəş işığından uzaq, sərin, quru yerdə saxlayın. Düzgün saxlanılan qarğıdalı nişastası bir neçə il davam edə bilər.
Qarğıdalı nişastası yoxdursa, onu ən yaxşı əvəz edən nədir?
Əlinizdə qarğıdalı nişastası yoxdursa, uyğun əvəzedicilərə ox tozu, kartof nişastası, tapioka nişastası və ya hərtərəfli un daxildir. Bununla belə, əvəzetmə nisbətləri və qalınlaşdırma xüsusiyyətləri fərqli ola bilər, buna görə reseptinizi müvafiq olaraq tənzimləmək vacibdir.

Qarğıdalı nişastasından istifadə edən mətbəxlər


Qarğıdalı nişastası müxtəlif mətbəxlərdə, o cümlədən Amerika, Çin, Yapon və Meksika mətbəxlərində istifadə olunur. Xüsusilə Asiya mətbəxində məşhurdur, burada sousları qalınlaşdırmaq və qızardılmış qızartmalar üçün zülalları örtmək üçün istifadə olunur.

Niyə yemək və çörəkçilikdə qarğıdalı nişastasından istifadə edilir?


Qarğıdalı nişastası əla qatılaşdırıcı xüsusiyyətlərinə, hamar teksturalar yaratmaq qabiliyyətinə və neytral dadına görə yemək və çörəkçilikdə istifadə olunur. O, həmçinin bişmiş məmulatları daha yüngül və daha yumşaq etməklə onların toxumasını yaxşılaşdıra bilər.

Qarğıdalı nişastasını souslar üçün qatılaşdırıcı kimi istifadə edə bilərəmmi?


Bəli, qarğıdalı nişastası souslar və souslar üçün əla qatılaşdırıcıdır. Qarğıdalı nişastasını qatılaşdırıcı kimi istifadə etmək üçün onu az miqdarda soyuq su ilə qarışdıraraq məlhəm hazırlayın, sonra şlamı sousunuza və ya sousunuza əlavə edin və istədiyiniz qalınlığa çatana qədər bişirin.

Qarğıdalı nişastası çölyak xəstəliyi olan insanlar üçün qlütensiz və təhlükəsizdirmi?


Qarğıdalı nişastasının faydaları sırasına əlavə olaraq qeyd etmək olar ki o təbii olaraq qlütensizdir və çölyak xəstəliyi və ya qlütenə həssaslığı olan insanlar üçün təhlükəsiz hesab olunur. Bununla belə, satın aldığınız qarğıdalı nişastasının emal zamanı qlütenlə çirklənməməsini təmin etmək vacibdir, beləliklə etiketləri iki dəfə yoxlayın.

0 0 səslər
Məqalənin reytinqi
Abunə ol
E-poçt ünvanıma xəbərdar edin
guest
0 Şərh
Ən köhnə
Ən yeni Ən çox səs toplayan
Daxili Əlaqələr
Bütün şərhlərə baxın
0
Fikirlərinizi çox istərdim, rəy bildirin.x