İtalyanlar kimi pizza bişirmək istəyirsinizsə bu məqaləyə baxın

1- Düzgün unu seçin
Pizza xəmiri hazırlayarkən ən vacib tərkib hissəsi olan unun seçimi təbii ki, çox önəmlidir. Yaxşı bir pizza hazırlamaq üçün elastik və davamlı xəmir yaratmaq üçün kifayət qədər güclü un lazımdır. Burada bəzi pis xəbərlərim var. İtaliyada pizza və bir çox çörək məmulatları üçün istifadə edilən un növü təəssüf ki, Azərbaycanda yoxdur. Ən azından böyük əksəriyyət rast gəlməyib. Qeyd etdiyim un növləri aşağıdakılardır. Ümumiyyətlə bu iki növ un bərabər nisbətdə qarışdırılaraq istifadə olunur. Bizdən ən böyük fərqi çox incə çəkilmələridir.
00 un: klassik, olduqca zəif, bütün növ çörək məhsulları üçün istifadə olunur.
0 un: daha güclü, xəmirə daha çox tutarlılıq verir.
2- İstifadə etdiyiniz suya diqqətli olun
Mübaliğə kimi görünə bilər, yemək hazırlamaq üçün adi krandan istifadə etmək təbii görünə bilər. Lkin bu su adətən kalsiumla çox zəngin olmaqla yanaşı, adətən xlorla dezinfeksiya edilir. Bu da xəmirimizin dadını dəyişə bilər, həm də mayanı dezinfeksiyaedici kimi öldürdüyü üçün onun qalxmasının qarşısını alır. Bütün bu səbəblərə görə, orta sərtlikdə təbii şüşə suyu almaq daha sağlamdır.

3- Təzə pivə mayası alın
Yaxşı, yumşaq və ətirli pizza xəmirihazırlamaq istəyirsinizsə, düzgün maya almaq çox vacibdir. Bu maya xəmirdə karbon qazı baloncukları yaradır ki, bu da onun böyüməsini və yumşaq olmasını təmin edir. Bunun üçün ən yaxşısı qranullar halında olan təzə pivə mayasıdır ki, onu digər maddələrlə daha yaxşı qarışdırmaq üçün əvvəlcə isti suda həll etməlisiniz.
4- Güc tətbiq etməkdən qorxmayın
Maya, su və unun qarışığı ən azı 10 dəqiqə əl ilə yaxşıca yoğrulmalıdır, çünki bu, unun xəmirimizin elastik və davamlı olması və buna görə də pizzamızın ətirli olması üçün çox vacib olan “qlüten şəbəkəsini” formalaşdırmasına kömək etməyin yeganə yoludur.
5- Yalnız Sonda Duz əlavə edin
Bəlkə də yaxşı pizza hazırlamaq üçün bütün məsləhətlərdən ən vacibi budur. Duz yalnız yoğurma prosesinin sonunda, maya artıq hərəkət etməyə başlayanda əlavə edilməlidir. Duz mayalanma prosesini maneə törədir və yoğurmağa başlayan kimi duz əlavə etsək (bir çox insanlar kimi), pizzamızın yumşaq və ətirli olması üçün görülən bütün tədbirlər nəticəsiz qalacaq.
6- Tələsməyin
Həqiqətən yaxşı pizza yaxşı qalxmış pizzadır və xəmir ən azı ilkin ölçüsünü iki dəfə artırdıqda kifayət qədər qalxmış sayılır. Kifayət qədər qalxması üçün ən azı 3 saat dincəlməlidir. Xəmirimizin qalxmasına nə qədər uzun müddət qoysaq, nəticə bir o qədər yaxşı olar. Ona görə də ideal olaraq onu daha tez hazırlamalı və mümkün qədər (hətta gecəni də) dincəlməliyik.
7- Xəmir düzgün yerdə qalxsın
Pizza xəmirinin düzgün qalxması üçün onu qaralamalardan uzaq, isti yerdə dincəlmək lazımdır: yayda bu problem deyil, qışda isə hava çox soyuq olanda məsələ daha da problemli olur. Bu problemi aradan qaldırmaq üçün xəmiri sobada yetişməyə buraxmaq kifayətdir; Fırın söndürüldükdə, lakin içəridə kiçik işıq yandıqda: pizzanız mükəmməl şəkildə qalxacaq!

8- Heç vaxt fırlanan sancaqdan istifadə etməyin
Pizza xəmirini yuvarlayarkən vakanı unudun: o, xəmiri çox əzir və qalxma prosesi sayəsində içində əmələ gələn bütün qazı buraxır. Xəmir yalnız barmaqlarınızın ucları ilə mərkəzdən periferiyaya doğru yuvarlanmalıdır: bu da xəmirin səthində kiçik çuxurlar əmələ gətirir ki, bu da yuxarıdakı inqrediyentlərin udulmasına imkan verir.
9- Çörək qabları ilə diqqətli olun
Pizza xəmiri bişirərkən istifadə etdiyimiz qab, hər bir detal kimi önəmlidir: pizzanın xüsusilə aşağı hissəsi çox istilik tələb edir və bu məqsədlə çörək qabı (çoxlarına ən uyğun həll kimi görünür və haqlı olaraq) heç də yaxşı deyil, çünki çox qalındır və çox yavaş qızır. İdeal olaraq, pizzanızı odadavamlı bir daş və ya nazik alüminium çörək qabında bişirməlisiniz, bunların hamısı çox tez istiləşəcəkdir.
10- Sobadan düzgün istifadə edin
Daha əvvəl qeyd etdiyim kimi, pizzanın yaxşı bişirilməsi üçün çox istilik lazımdır, ona görə də sobanı qoymazdan əvvəl ən azı 15 dəqiqə yaxşıca qızdırın. Quraşdırılacaq temperatur sizdə olan sobadan asılı olaraq dəyişəcək:
Ø Fırını statik sobada 250°-yə qoyun və pizzanı ən aşağı rəfə qoyun.
Ø Havalandırılan sobanı 220°-yə qədər qızdırın və pizzanı orta rəfə qoyun.
Kenarları qızılı rəng almağa başlayanda pizza bişiriləcək: 15-20 dəqiqə kifayətdir.