Şənbə, İyul 27
Shadow

Mandarinin (naringinin) sağlamlığa hansı faydaları var?

185 oxunma

Qış aylarının əvəzolunmazı və sitrus meyvələrinin baş tacı olan mandarinin, digər adı ilə naringinin C vitamini, A və B vitaminləri, kalsium, lif, kalium, dəmir və fosforla zəngin faydaları vardır. İmmunitet sistemini gücləndirməkdən xərçəng riskini azaltmağa, iştahı idarə etməkdən yüksək təzyiqin qarşısının almağa qədər sağlamlığımız üçün bir çox əhəmiyyətli faydalar təmin edir. Ona görə də, müntəzəm olaraq süfrələrimizdə olmağa layiqdir.

Ancaq mandarinin faydaları-ndan daha çox faydalanmaq üçün bəzi qaydalara diqqət yetirmək lazımdır. Məsələn, qabığı məsaməli olan naringi, digər sitrus meyvələrinə nisbətən daha tez su itirdiyi üçün aldıqdan sonra 2-3 gün ərzində yeyilməsi biofaydalılığı baxımından vacibdir.

Türkiyə Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Müzeyyen Çelik naringilərin sağlamlığımız üçün əhəmiyyətli faydalarından danışdı və yeyərkən nələrə diqqət etməli olduğumuza dair əhəmiyyətli xəbərdarlıqlar etdi!

İmmunitet sistemini gücləndirir.

Mandarinin əsas faydaları-ndan biri də, tərkibindəki zəngin C vitamini və flavonoidlər sayəsində immunitet sisteminin güclənməsinə töhfə verməsidir.

Yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsini dəstəkləyir.

B vitaminləri baxımından da çox zəngin olan mandarin orqanizmdə DNT və RNT əmələ gəlməsində iştirak edərək yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsini dəstəkləyir.

O, xərçəngə qarşı qalxandır.

Tərkibindəki fol turşusu sayəsində xərçəngə səbəb ola biləcək DNT dəyişikliklərinin qarşısını alaraq ağciyər, döş, yemək borusu və mədə xərçəngi kimi bəzi xərçəng növlərinin inkişafının qarşısını alır.

İştaha nəzarəti təmin edir.

Tərkibindəki həll olunan lif olan pektin daha uzun müddət toxluq hissi verir. Araşdırmalara görə, naringi piylənmə problemi olan insanlarda iştahı idarə etməyə kömək edərək, kalori qəbulunu azaldır.

Yüksək qan təzyiqinin qarşısını alır.

Tərkibindəki kalium ilə naringi, araşdırmalar nəticəsində müəyyən edilən faydalar arasında olan yüksək təzyiqin qarşısını alaraq infarkt riskini azaldır. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Müzeyyen Çelik də tərkibindəki flavonoidlər sayəsində xolesterolu salmada da təsirli olduğunu bildirir.

Sümük əriməsinə qarşı təsirlidir.

Kalium da sümük sağlamlığı üçün vacib bir mineraldır. Tərkibindəki kalium və A vitamini sayəsində naringi sümüklərin sağlam inkişafının təmin edilməsində və sümük əriməsinin qarşısının alınmasında təsirli olur.

Yaraların daha sürətli sağalmasına kömək edir.

Naringidə bol olan C vitamini orqanizmdə kollagenin sintezi üçün vacibdir. Kollagen yaraların tez sağalmasına kömək edir.

Dəmirin udulmasını artırır.

C vitamini bədəndə qidadan alınan dəmirin udulmasını da artırır.

Göz xəstəliklərini gecikdirə bilər.

Naringidə bol olan A vitamini də göz sağlamlığı üçün vacibdir. A vitamininin kifayət qədər qəbulu gecə korluğunu gecikdirir.

Qan şəkərinin dəyişməsinə qarşı təsirlidir.

Naringilərin tərkibində olan flavonoidlər də diabetlə mübarizədə rol oynayır. Flavonoidlər xəstəliklərə səbəb olan molekulları neytrallaşdıran antioksidanlardır. Müvafiq hissələrdə (1 porsiya meyvə = 2 kiçik naringi) qəbul edildikdə qan şəkərində dalğalanmaların qarşısını alır və şirniyyat ehtiyacını azaldır.

Qabığını atmayın!

Naringi qabığının altındakı ağ liflər sellüloz maddələrlə zəngin olduğundan həzm sisteminin daha aktiv fəaliyyətinə kömək edir. Bundan əlavə, ağ liflərin tərkibindəki pektin qida lifinin tərkib hissəsi olduğundan, xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir və qanda şəkər balansını təmin edir. Bu səbəbdən naringinin ağ hissələrini atmayın və meyvəsi ilə birlikdə qəbul edin.

Porsiya nəzarətinə diqqət yetirin!

C vitamini suda həll olunan vitamin olduğundan artığı yığılmır, atılır. Bu səbəbdən yüksək miqdarda qəbul edilən mandarin ilə 1 porsiya (2 kiçik ədəd) mandarin orqanizmi eyni vitaminlə təmin edəcək. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Müzeyyen Çelik də yüksək miqdarda qəbulun bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini ifadə edərək, “Həssas bədənlərdə dəri qızarması və qızartı kimi allergik reaksiyalar meydana gələ bilər. Bundan əlavə, tərkibindəki fruktoza şəkərinə görə diabet xəstələrində qan şəkərinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Buna görə də naringi qəbul edərkən porsiyaya nəzarət çox vacibdir.” deyə qeyd etdi.

Bir tumu varsa, onu çıxartdığınızdan əmin olun.

Tumsuz növləridə olsa, tumlu növlərinə də rast gəlinən naringiləri qəbul edərkən tumları çıxarılmalıdır. Çünki onun tumu appendiks orqanının tıxanmasına səbəb ola bilər.

0 0 səslər
Məqalənin reytinqi
Abunə ol
E-poçt ünvanıma xəbərdar edin
guest
0 Şərh
Daxili Əlaqələr
Bütün şərhlərə baxın
0
Fikirlərinizi çox istərdim, rəy bildirin.x