Ispanağın sağlamlığa faydaları olduqca genişdir və bir çox insanın yediyi bir tərəvəzdir. Araşdırmalara görə, ispanağın tərkibindəki zəngin qida dəyərlərinin ürək sağlamlığını dəstəkləməkdən xərçəng riskini azaltmağa qədər geniş faydaları olduğu məlumdur. Həmin faydaları bu yazımızda sizlər üçün topladıq.
Ispanağın Faydaları
İspanağın tərkibində bol miqdarda C, E və B vitaminləri, maqnezium, dəmir və kalsium var. Buna görə də yüksək qida dəyərinə malikdir.
- İspanaq tərkibindəki A vitamini sayəsində göz sağlamlığı üçün faydalıdır.
- İspanaq mühüm sağlamlıq riski olan laxtalanmanı yavaşlatır və ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.
- Yüksək qan təzyiqini aşağı salmaqda faydalıdır.
- Tərkibindəki zəngin lif miqdarı ilə qəbizliyin qarşısını alır.
- Bədənin qan istehsalına kömək edir.
- İspanağın digər əhəmiyyətli təsiri xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərməsidir.
- Alzheimer xəstəliyinə qarşı qoruyucu təsiri olan ispanaq, tərkibindəki beta karotin və fol turşusu sayəsində yaddaşı gücləndirir və Alzheimer xəstəliyinə tutulma ehtimalını azaldır.
- Qış aylarının vazkeçilməz olan bu bitkidən müntəzəm olaraq istifadə edənlər həm enerji alır, həm də əzələlərini gücləndirir.
- Qaraciyərin təmizlənməsinə kömək edir.
- İspanağın tərkibindəki maqnezium maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
- Qadınların xüsusilə hamiləlik dövründə ehtiyac duyduqları fol turşusunu əldə etmələrinin ən təbii yolu ispanaq yeməkdir. Çünki ispanaqda bol fol turşusu var.
- İspanağın digər bir faydası da sümüklərin inkişafına töhfə verməsidir. İspanağın tərkibində olan K vitamini menopozdan sonra osteoporoz ehtimalını azaldır.
- Dərinin sağlamlığına töhfə verir.
Qan təzyiqini idarə edir
2023-cü ildə Amerika Birləşmiş Ştatları Milli Tibb Kitabxanasında dərc edilən araşdırmaya görə, ispanaqda olan nitratlar qan damarlarını açaraq qan axını yaxşılaşdırır və ürəkdəki stressi azaldan təsirə malikdir.
Xəstəliklərə qarşı qoruyur
2016-cı ildə “Qidalar və funksiyaları” jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, ispanaqdakı birləşmələr oksidləşdirici stressi azalda bilər.
İspanağın faydaları saymazlaq bitmir belə ki, 2020-ci ildə Sinirlər jurnalında dərc edilən araşdırma göstərir ki, oksidləşdirici stress xərçəng, ürək xəstəliyi və 2-ci tip diabet də daxil olmaqla müxtəlif xroniki xəstəliklərin riskini artırır, buna görə də ispanaq istehlakının artmasının bu xəstəliklərdən qoruya biləcəyi düşünülür.
Antioksidant mənbəyidir
İspanaq iltihabı azaltmağa və xəstəliklərdən qorumağa kömək edən antioksidanlar təmin edir. İspanağın tərkibindəki antioksidantlara kemferol, quercetin, myricetin və isorhamnetin adlı birləşmələr daxildir. Bu birləşmələr xərçəng, ürək xəstəliklərindən və iltihablı xəstəliklərdən qorunmağa kömək edə bilər.
Vitaminlər cəhətdən çox zəngindir
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin məlumatına görə, ispanaq vitaminlərlə zəngindir. Üç stəkan ispanaq K vitamininin gündəlik dəyərinin 300 faizindən çoxunu təmin edə bilər. Bundan əlavə, A vitamini və C vitamini üçün gündəlik dəyərin 160% və 40% -dən çoxunu təmin edir.
ispanağın faydaları
Çiy ispanaq K və A vitaminləri sayəsində sümükləri dəstəkləyir, C vitamini isə yaraların sağalmasına kömək edir. Bundan əlavə, ispanaqda qırmızı qan hüceyrələrinin və DNT-nin əmələ gəlməsinə kömək edən B vitamini var.
Göz sağlığı
Milli Göz İnstitutuna görə, ispanaqda olan bir antioksidan olan lutein, yaşlandıqca görmə mərkəzində (makula) meydana gələn yaşa bağlı makula degenerasiyası (makula degenerasiyası) adlı pozğunluq riskini azalda bilər.
İdrakın geriləmə riskini azalda bilər
2015-ci ildə Alzheimer Dərnəyi jurnalında dərc edilən bir araşdırma, təxminən 5 il ərzində 58-98 yaş arasında olan 900-dən çox böyüklərin qidalanma qaydalarını və idrak qabiliyyətlərini izlədi. Gündə bir-iki porsiya yaşıl yarpaqlı tərəvəz yeyən insanlar, onlardan 7,5 yaş kiçik olanlarla eyni idrak qabiliyyətlərinə sahib idilər. Beləliklə, ispanaq yaşa bağlı bilişsel geriləmədən qoruya bilər.
İspanağın Kalorisi və Qidalanma Dəyəri
İspanaq qış aylarının əvəzolunmaz tərəvəzləri arasındadır. 100 qramında 23 kalori olan ispanaqda həmçinin 2,9 qram protein, 3,6 qram karbohidrat, 0,4 qram şəkər, 0,4 qram yağ və 2,2 qram lif var. Tərkibindəki karbohidratların çoxu ilə liflə zəngin bir qidadır.
Bütün yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər kimi ispanaq da sağlamlığımıza, xüsusən də xəstəliklərdən qorunmağa mühüm töhfələr verir. Ancaq ispanağın bu faydalarından faydalanmaq üçün bəzi məqamlara diqqət yetirmək lazımdır. İspanağı hazırladıqdan dərhal sonra gözləmədən yemək böyük əhəmiyyət kəsb edir. Əks halda, soyuducuda saxlansa, soyuducuda saxlansa belə, ispanağın qida dəyəri azalır və tez çürüyür. Bu səbəblə ispanaq yeməyi və ya ispanaqdan istifadə edəcəyiniz bir yemək hazırlayacaqsınızsa, gündəlik olaraq dərhal istehlak edə biləcəyiniz miqdarda almalı, tez bişirib eyni gündə yeməlisiniz. .
İspanağı Çox Yaxşı Yuyun
İspanağı bişirməzdən əvvəl çox diqqətlə yumalısınız. Semizotu kimi, ispanağın kökləri və yarpaqları da çoxlu torpaq qalıqlarını ehtiva edir. İspanağı yuduqdan sonra bir müddət sirkəli suda islatmaq olar.
İndi ispanaq bişirmək vaxtıdır.
İspanaq uzun müddət bişirilməməsi lazım olan tərəvəzdir. Bunun səbəbi ispanaqda uzun müddət bişirildikdə tərkibindəki vitamin və mineralların azalmasıdır. İspanağı yuduqdan sonra bir müddət sirkəli suda saxlayıb yenidən yuyun. Dərhal sonra ispanaqı çox gözləmədən əllərinizlə parçalara ayırın. İspanağı metal bıçaqla kəssəniz, vitaminləri azalacaq. Əllə böldükdən sonra ispanaqınızı tez bişirin və çox gözləmədən istehlak edin.
Ən Sağlam İspanaq Yeməkləri
Buxarlanmış ispanaq
Tərkibi: ispanaq, duz, istiot, sarımsaq və zeytun yağı
İspanağı yuduqdan sonra sirkəli suda isladın və yenidən yuyun. İspanağı bambuk bıçağı və ya əllərinizlə bölün. Qazanda qaynayan suya buxar aparatını əlavə edin, ispanaqı ora qoyun və qapağı bağlayın. İspanağı 2-4 dəqiqə buxarladıqdan sonra çıxarın. Duz, istiot, sarımsaq və zeytun yağı əlavə edib boşqabınıza qoyun. Yanına qatıq da əlavə edə bilərsiniz.
Sobada Yumurtalı İspanaq
Ərzaqlar: 1 orta boy soğan, 4 yumurta, yarım xörək qaşığı kərə yağı, 50 qram sürtgəcdən keçirilmiş yarımyağlı çedar, 2 diş sarımsaq, yarım kilo ispanaq, duz, kəklikotu və dadmaq üçün qara istiot.
Ispanağın faydaları çoxdur. İspanağı yuduqdan sonra sirkəli suda isladın və yenidən yuyun. Yuyulduqdan sonra bambuku bıçaqla və ya əllərinizlə parçalayın. Soğanlarınızı kublar şəklində doğrayın. Sarımsağı böyük parçalara doğrayın. Kərə yağı qızdırılan tavada əridin. Kərə yağında doğranmış soğan və sarımsağı soğanlar çəhrayılaşana qədər bişirin. Soğan və sarımsağın üzərinə ispanaq əlavə edib 2 dəqiqə bişirin. Ocağı söndürdükdən sonra tavaya duz, istiot və kəklikotu əlavə edin, bir az qarışdırın və bu qarışığı soba nimçəsinə qoyun. Yumurtaları ispanaqınızın üzərinə bərabər paylamaq üçün qırdıqdan sonra rəndələnmiş pendiri ispanağın üzərinə tökün. Çörək qabınızı sobada 180 dərəcə 15 dəqiqə bişirin. Nuş olsun.
Mənbə: The Journal of the Alzheimers Association, Frontiers in Physiology, Food and Function, National Library of Medicine, Health
Təşəkkürlər