Çərşənbə, Yanvar 22
Shadow

Çia toxumu nədir? Çia toxumu arıqladırmı?

18 oxunma

Çia toxumları nədir?

Çia toxumları Lamiaceae ailəsindən Salvia Hispanica adlı bitkidən əldə edilən boz rəngli və qara və ya ağ nöqtəli yeməli oval formalı toxumlardır. Tərkibində çoxlu lif və omeqa-3 yağ turşuları var. Əksər bitki qidalarından fərqli olaraq, çia toxumları bütün doqquz amin turşusunu ehtiva edir, buna görə də tam protein mənbəyidir. 100 qram çia toxumunun 34 qramı lif, 16 qramdan çoxu isə yüksək keyfiyyətli zülallardır. Tərkibindəki yüksək liflə həzmə kömək edir, toxumları şişirərək daimi toxluq hissi verir.

Çia toxumlarında keyfiyyətli yağ turşuları var. Tərkibində çoxlu doymamış yağ turşusu olan alfa-linolenik turşu var. Buradan bədən müəyyən miqdarda EPA və DHA kimi uzun zəncirli Omeqa-3 yağ turşuları istehsal edə bilər. 

çia toxumu

Çia Toxumunun Qidalanma Dəyəri

100 qram Çia toxumunun tərkibi aşağıdakı kimidir.

  • Kalori: 486
  • Yağ: 31 q
  • Doymuş yağ: 3,3 q
  • Poli doymamış yağ: 24 q
  • Tək doymamış yağlar: 2,3 q
  • Trans yağ: 0,1 q
  • Xolesterol: 0 mq
  • Natrium: 16 mq
  • Kalium : 407 mq
  • Karbohidratlar: 42 q
  • Pəhriz lifi: 34 q
  • Şəkər: 0 q
  • Zülal: 16
  • Kalsium : 631 mq
  • Dəmir: 7,7 mq
  • Maqnezium : 335 mq

Çia Toxumlarının Faydaları Nələrdir?

Çia toxumları faydalı yağ turşuları, lif, kalsium, maqnezium və antioksidantlarla zəngindir. Sərbəst radikallarla mübarizə apararaq iltihabın qarşısını alır, qanda şəkər və xolesterin səviyyəsini aşağı salaraq ürək sağlamlığını qoruyur, qaraciyərə qoruyucu təsir göstərir və yaşlanma əleyhinə təsir göstərir. Bədənin kalsium ehtiyacını qarşılaya bilən, sümük sağlamlığını qoruya bilən, zəngin lif və zülal quruluşu ilə həzm funksiyalarını yaxşılaşdıraraq qəbizliyin qarşısını ala bilən çia toxumları.

Lif, zülal, omeqa-3 yağ turşuları və mikroelementlər mənbəyi olan çia toxumlarının faydaları bunlardır:

  • Çia toxumları qanda trigliseridlər və xolesterol kimi yağların səviyyəsini aşağı salır
  • Qan təzyiqini balanslaşdırır
  • Bu iltihabı azalda bilər
  • Sümük sağlamlığını dəstəkləyir
  • Qan şəkərini tənzimləyir və insulin müqavimətindən qoruyur
  • Ürək sağlamlığını qoruyur
  • İmmunitet sistemini gücləndirir
  • Çia toxumları qanda omeqa-3 yağ turşularının səviyyəsini artırır
  • Həzm funksiyalarını yaxşılaşdırır
  • Arıqlamağa kömək edir
  • Xərçəng riskini azalda bilər
çia toxumu arıqladır

Qanda trigliseridlər və xolesterin kimi yağların səviyyəsini aşağı salır

Çiya toxumları həll olunan lif və omeqa-3 yağ turşusu, alfa-linolenik turşu ilə zəngindir. Qandakı yağlar kimi tanınan xolesterin və trigliserid səviyyələrini azaltmağa və idarə etməyə kömək edərək ürək sağlamlığını dəstəkləyir . Tərkibində müxtəlif sağlamlıq problemləri riskini azalda bilən antioksidant olan quercetin var. Yüksək qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir və buna görə də ürək xəstəliyi şansınızı azaldır.

Çia toxumu İltihabı azaldır

Çia toxumlarında olan kofeik turşusu adlı antioksidan bədəndəki iltihabla mübarizə aparmağa kömək edə bilər. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, iltihablı xəstəliyin əlamətlərini azalda bilər.

Sümük sağlamlığı üçün yaxşıdır

Tərkibində kalsium, maqnezium və fosfor kimi minerallar olan çia toxumu sümük sağlamlığını qoruyur və sümük quruluşunu gücləndirir.

Qan şəkərini tənzimləyir və insulin müqavimətindən qoruyur

Çia toxumu diabet xəstələri üçün də faydalıdır. Tərkibində mürəkkəb karbohidratlar olduğu üçün qan şəkərini tənzimləyir və insulin müqavimətindən qoruyur. Çia toxumu da protein mənbəyidir. Bütün doqquz əsas amin turşusunu ehtiva edən çia toxumlarında olan zülal qan şəkərinin səviyyəsini tarazlamağa kömək edir və sabit enerji mənbəyi təmin edir.

Ürək sağlamlığını qoruyur

Chia toxumları ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilən böyük lif mənbəyidir. Tərkibində doymamış yağlar, həmçinin ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini azalda bilən antioksidant olan quercetin var. Çia toxumları yüksək təzyiqi azaldır və həmçinin ürək xəstəliyi riskini azaldır.

Çia toxumu immunitet sistemini gücləndirir

Çia toxumları müxtəlif T hüceyrələri və B hüceyrələri də daxil olmaqla immunitet sistemi üçün faydalar təmin edir. Omeqa-3 anadangəlmə immun hüceyrələrin funksiyasını dəstəkləyir. Tərkibindəki  Omeqa-3  yağ turşuları sayəsində çia toxumları immunitet sistemi hüceyrələrinin fəaliyyətini artırır və orqanizmə zədələnmiş hüceyrələri və patogenləri məhv etməyə kömək edir. O, neytrofillərin (ağ qan hüceyrələri) hüceyrə divarlarına yerləşərək, onların ehtiyac duyduqları ərazilərə daha çevik və daha sürətli köçməsinə imkan verir.

çia toxumu diabeti aradan qaldırır

Qanda omeqa-3 yağ turşularının səviyyəsini artırır

Çia toxumları omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Tərkibində alfa-linolenik turşu (ALA) və oelik turşular kimi əsas yağ turşuları var.

Həzm funksiyalarını tənzimləməyə kömək edir

Çia toxumu həzm sistemi funksiyaları üçün çox vacib olan  lif mənbəyidir . Tərkibində həmçinin xlorogen turşusu, kofein turşusu, quercetin və kamferol da daxil olmaqla antioksidan xüsusiyyətlərə malik fenolik komponentlər var. Çia toxumları yüksək lif tərkibi ilə qəbizliyin qarşısını alır, nəcisin yumşalmasına kömək edir, həmçinin nəcisə həcm əlavə edərək bağırsaqlardan daha asan və daha sürətli keçməsini təmin edir.

Çia toxumu Xərçəng riskini azaldır

Chia toxumlarında kanferol adlı flavonoidlər var. Kamperol maddəsi xərçəng əleyhinə potensial göstərir və xərçəng riskini azaldır. Kamferol müxtəlif xərçəng növlərinə, o cümlədən  döş xərçəngi, qaraciyər xərçəngi, beyin xərçəngi , kolon xərçəngi və s.

Çia toxumu Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır

Çiya toxumları bədəni hüceyrə zədələnməsinə və bədəndə xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qorumaqda təsirli olur. 2-ci tip diabet, xərçəng növləri, iltihab və həzm pozğunluqlarının qarşısının alınmasında təsirlidir.

Yaddaş və koqnitiv inkişafı artırır

Çia toxumlarında sinir sisteminin fəaliyyəti, idrak inkişafı, yaddaşla əlaqəli öyrənmə və beyin sinapslarının inkişafında təsirli olan birləşmələr var. Mərkəzi sinir sisteminin anatomik və funksional inkişafına təsirini ortaya qoydu. 

Çəki nəzarətini asanlaşdırır

Çia toxumları liflə zəngindir. Tərkibindəki yüksək liflə toxluq hissi verərək arıqlamağa kömək edir, yemək istəyini və kalori qəbulunu azaldır, çəki nəzarətini asanlaşdırır.

Çia toxumlarını necə istehlak etmək olar?

Çia toxumları yeməklərdə çiy istehlak edilə bilər və ya salatlara əlavə edilə bilər. Blenderlə toz halına gətirilə bilən çia toxumlarından smoothies, şorba və ya desertlər hazırlamaq olar. Çia toxumları mayedə şişmək və həcmini on dəfə artırmaq qabiliyyətinə malikdir. Çia toxumlarını islatmaq üçün 1: 6 nisbətində su əlavə edilməlidir. Çia toxumlarının jele kimi konsistensiyasını inkişaf etdirmək üçün ən azı bir saat suda islatmaq lazımdır.

Çia toxumlarının bişmədən istifadə edilməsi onların qida dəyəri baxımından əhəmiyyətlidir. Çia toxumu səhər yeməyi və salatlarda bir çox şəkildə istehlak edilə bilər. Bu, yalnız neytral bir dadı olduğu üçün deyil, həm də müxtəlif yollarla hazırlana biləcəyi üçün.

Çia toxumlarının zərərləri nələrdir?

Çia toxumu çox istehlak edildikdə qəbizlik, ishal, şişkinlik və qaz kimi həzm sistemi pozğunluqları, aşağı təzyiq və qan şəkəri, allergik reaksiyalar kimi problemlərə səbəb ola bilər, iltihablı bağırsaq xəstəlikləri olanlarda narahatlığa səbəb olur və boğulma riski yaradır.

Çia toxumlarının zərərlərini ümumi olaraq aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

  • Həzm sistemi problemlərinə səbəb ola bilər: Çia toxumları qida maddələrinin udulmasına mane ola bilər, qəbizlik, ishal, şişkinlik və qaz kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
  • Qan təzyiqini və qan şəkərini aşağı sala bilər: Çia toxumları qan təzyiqi və qan şəkərini aşağı salmağa təsir etdiyi üçün qan təzyiqi və diabet dərmanları istifadə edən insanlar qan təzyiqi və şəkərdə həddindən artıq düşüşlər yaşaya bilər.
  • Allergik reaksiyaya səbəb ola bilər: Allergiyası olan insanlarda reaksiya yarana bilər və nəticədə ürəkbulanma, qusma və dilin şişməsi kimi əlamətlər yarana bilər.
  • İltihabi bağırsaq pozğunluqlarına səbəb ola bilər: Zəngin bir lif mənbəyi olduğu üçün ülseratif kolit və ya Crohn xəstəliyi kimi iltihablı bağırsaq xəstəlikləri olan insanlarda, xüsusilə xəstəliyin alovlandığı dövrlərdə istehlak edilməməsi vacibdir.
  • Boğulma riski yarada bilər
  • Prostat xərçəngi riskini artıra bilər.

Çia toxumları haqqında tez-tez verilən suallar

Çia toxumu nə üçün istifadə olunur?

Çia toxumları minerallar, omeqa-3 yağları, antioksidantlar və liflə zəngindir. Çia toxumları yüksək qan təzyiqi və xolesterin səviyyələrini tənzimləyir və bunlara görə yarana biləcək ürək xəstəlikləri riskini azaldır. İnsulin müqavimətini və qan şəkərini azaldır, həzm sistemi üçün faydalıdır. İdrak qabiliyyətinin zəifləməsi və bəzi xərçəng növlərinin riskini azalda bilən çia toxumu təkcə bədəndəki iltihabla mübarizə aparmır, həm də sümük sağlamlığını gücləndirir.

Çia toxumunun tərkibindəki birləşmələr hüceyrələrə zərər verən, yaşlanma və xərçəng kimi xəstəliklərə səbəb olan sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək sağlamlığı qoruyur. 

Çia toxumlarında olan xlorogen turşusu, kofein turşusu, mirisetin, quercetin və kempferol kimi antioksidantlar ürəyi və qaraciyəri qoruyur və xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. İltihab əleyhinə təsirə malikdir. Çia toxumu qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Zülal və lif mənbəyi olan çia toxumu arıqlamağa kömək edir.

Çia toxumlarında həll olunan liflər ürək xəstəliyi riski ilə birbaşa əlaqəli olan qanda ümumi və pis xolesterolu azaltmağa kömək edir. Sümük sağlamlığı üçün kritik əhəmiyyətə malik olan kalsium, fosfor və maqnezium ehtiva edən çia toxumlarını istehlak etmək, sümük mineral sıxlığını artırmağa və sümük quruluşunu güclü saxlamağa kömək edir.

Çox çia toxumu istehlak etmək risklidirmi?

Lif baxımından çox zəngin olan çia toxumlarının həddindən artıq istehlakı qəbizlik, ishal, mədə şişkinliyi və qaza səbəb ola bilər. Bu, Crohn xəstəliyi kimi bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilər.

Çia toxumundan necə istifadə etmək olar?

Chia toxumları əsasən çiy istehlak olunur və yeməklərdə, smoothies və ya salatlarda istifadə edilə bilər. Bundan əlavə, səhər yeməyində qatıqla birlikdə istehlak edilə bilər.

Gündə nə qədər çia toxumu istifadə edilməlidir?

Gündəlik vitamin və mineral ehtiyaclarınızı qarşılamaq üçün 1-2 xörək qaşığı Chia toxumu istehlak etmək kifayətdir. Faydalı bir qida olan çia toxumu lazımi miqdardan artıq istehlak edilməməlidir.

Çia toxumları bağırsaqları stimullaşdırırmı?

Tərkibindəki yüksək liflə həzm sistemini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır. Gündəlik istehlak edilməli olan lif miqdarı 20-30 qramdır. 2 xörək qaşığı çia toxumu istehlakı təxminən 11 qram lif təmin edir. Çia toxumları nəcisin yumşaldılmasına və nəcisin həcminin artmasına kömək edir, bağırsaqlardan keçməsini asanlaşdırır və sürətləndirir. Lif qəbuluna əlavə olaraq bol su da istehlak edilməlidir.

Kilo vermək üçün çia toxumundan necə istifadə etmək olar?

Chia toxumlarını smoothies, qatıq, yulaf ezmesi ilə qarışdıraraq və ya salat tərkib hissəsi kimi istifadə edərək arıqlamaq üçün pəhrizə daxil edilə bilər . Tərkibindəki qida dəyərləri sayəsində arıqlamağınıza kömək edir, ancaq arıqlamaq üçün tək istifadə edilməməlidir. Mütəxəssis diyetisyen dəstəyi ilə pəhriz proqramına əlavə edə bilərsiniz.     

   

Kim chia toxumundan istifadə edə bilməz?

Hamilə qadınlara çia toxumu yemək tövsiyə edilmir. Chia toxumları yüksək təzyiq dərmanlarının və diabet dərmanlarının yan təsirlərini artıra bilər. Allergik qidadır və allergiyası olanlar ehtiyatla istehlak etməlidirlər. Bundan əlavə, udmaqda çətinlik çəkənlər bu toxumları ehtiyatla istehlak etməlidirlər. Quru formada istehlak edilməməlidir. Çia toxumları qan durulaşdırıcı təsir göstərə bilər. Qanın laxtalanma pozğunluğundan əziyyət çəkən və ya qan durulaşdırıcı dərmanlar qəbul edən insanlar çia toxumu istehlakını həkimləri ilə aydınlaşdırmalıdırlar. Chia toxumu da qan təzyiqini aşağı sala bilər. Buna görə təzyiqi aşağı olan insanlar diqqətli olmalıdırlar.

Çia toxumu diabet xəstələri üçün faydalıdırmı?

Çia toxumu lif mənbəyidir. Lif insulin müqavimətini azaltmağa və qan şəkərinin səviyyəsini yaxşılaşdırmağa kömək edir, bu da metabolik sindrom və tip 2 diabet riskinizi azalda bilər.

Çia toxumu nə üçün faydalıdır?

Lif, zülal, omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngin olan çia toxumlarının faydaları arasında ürək, beyin və tip 2 diabet kimi xəstəliklərin inkişafı riskini azaltmaq, həzm pozğunluqlarına yaxşı gəlmək, xolesterin və trigliserid səviyyələrini azaltmaq daxildir. və iltihabın qarşısını alır.

0 0 səslər
Məqalənin reytinqi
Abunə ol
E-poçt ünvanıma xəbərdar edin
guest
0 Şərh
Ən köhnə
Ən yeni Ən çox səs toplayan
Daxili Əlaqələr
Bütün şərhlərə baxın
0
Fikirlərinizi çox istərdim, rəy bildirin.x