Səhər yeməyi, gün ərzində qəbul edilən ən vacib qidalardan biridir və günə daha canlı başlamaq üçün səhər yeməyini möhkəm yemək lazımdır. Ancaq səhər yeməyində istifadə etdiyimiz qidalar bəzən kifayət qədər zərərli ola bilər.
Səhər yeməyi günə enerjili başlamaq üçün vacib qidadır. Bir çox insan səhər yuxudan duranda səhər yeməyindən əvvəl ya qəhvə içir, ya da qatıq məhsulları qəbul edir. Bir çox insan ac qarına nə yemək lazım olduğunu heç bilmir.
Həzm sistemimizə təsir edəcək zərərli qidalardan mümkün qədər uzaq durmalıyıq. Səhər yeməyi süfrəsində heç vaxt olmaması lazım olan qidalar bunlardır:
Pomidor
Pomidorun tərkibində C vitamini və bir çox digər faydalı maddələr var. Amma pomidorun tərkibində tannik turşusu olduğundan onları acqarına yemək olmaz. Bu turşu mədənizdə turşu miqdarının artmasına səbəb olacaq ki, bu da tez-tez ağrılı mədə problemlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də, əgər mədədə xora kimi problemləriniz varsa, bu cür turşulu qidalardan uzaq durmağınız öz sağlamlığınız üçün ən yaxşısıdır.
Qazlı içkilər
Bir çox insanlar günün istənilən vaxtında sərinləşdirici içkilər içməyi düzgün hesab edir. Ancaq bu tövsiyə edilmir. Başqa heç nə yemədən sərinləşdirici içkilər içdiyiniz zaman mədəniz kifayət qədər şişə bilər. Daha da pisi, mədədəki turşu səviyyəsini yüksəldə bilərsiniz. Bunun uzunmüddətli nəticəsi yemək borusu xərçəngidir. Eroziya, mədənizdəki turşu səviyyəsi çox yüksək olduqda da baş verə bilər.
Yağlı xəmir bişmələri
Səhər tezdən insanların çoxu səhər yeməyi süfrəsində gördükləri ilk şeyə əlini uzadıb ağzına atır və evdən tələsik çıxır. Qəlyanaltı etmək üçün ən asan şeylərdən biri qatı xəmir kimi sürətli qəlyanaltıdır. Onlar sizi daha doymuş hiss etdirsələr də, təəssüf ki, sağlamlığınız üçün çox pis seçimdirlər.
Ədviyyatlı qidalar
Ədviyyatlar yeməyinizin dadını və iyini daha dadlı edir. Ancaq səhər acqarına, heç də yaxşı seçim deyil. Bunun səbəbi, onlar asanlıqla mədə qıcıqlanmasına səbəb olur, sonradan kramplara və hətta asidik reaksiyalara çevrilir.
Şəkər həzm etmək üçün çox sadə ola bilər, ancaq acqarına getdikdə, qanınızda lazımi səviyyələri saxlamaq üçün bədəninizin ehtiyac duyduğu insulini ifraz etməsinə mane olur. Bu baş verdikdə, asanlıqla göz problemləri ilə qarşılaşa bilərsiniz. Daha da pisi, şirniyyatlar bədəninizdə turşu və qələvi balansını pozur. Bu səbəbdən, şəkərli diabetiniz varsa və ya diabet inkişaf riskiniz varsa, şirniyyatlardan tamamilə uzaq durun.
Qatıqda çoxlu laktik turşu bakteriyası var ki, şübhəsiz ki, sağlamlığa çoxlu faydaları var. Bununla belə, mədədəki turşu miqdarı sayəsində laktik turşu acqarına zərərsizləşdirilir. Bu, belə süd məhsullarında olan laktik turşu bakteriyalarını öldürür və daha çox turşuluğa səbəb olur. Bu səbəbdən qatıqınızı yaxşı yemək yedikdən bir və ya iki saat sonra yemək daha yaxşıdır.
Armudda çox miqdarda xam lif var. Acqarına yemək yeyəndə zərif selikli qişaları zədələyirsiniz. Bu, mədə xəstəliklərinə gətirib çıxarır. Bu səbəbdən, yulaf əzməsi və ya digər taxıl kimi bir şey yedikdən sonra ən azı iki dəfə yemək tövsiyə olunur.