B1 vitamini (tiamin) nədir? Tiamin olaraq da bilinən B1 vitamini B qrupu vitaminləri arasında tapılan ilk vitamindir. Demək olar ki, bütün hüceyrələr tərəfindən istifadə olunur. Vitamin B1 qida qəbulunu enerjiyə çevirməyə cavabdehdir. İstehlak olunan karbohidratların enerjiyə çevrilməsini təmin edir. Vitamin B1, B kompleksinin bütün vitaminləri kimi, suda həll olunan vitamindir və bədəndə yığılmadığı üçün gündəlik qəbul edilməlidir. Tiamin tərəfindən istehsal olunan enerji beyin, sinir sistemi, əzələ, ürək və mədə-bağırsaq funksiyalarında mühüm rol oynayır.
B1 vitamininin (tiamin) faydaları nələrdir?
B1 vitamini qida ilə qəbul edilən bir vitamindir. Vitamin B1 orqanizmdə mühüm funksiyaları yerinə yetirir. vitamin B1; O, qida maddələrinin enerjiyə çevrilməsindən məsuldur və beyin funksiyaları və beyində enerji istehsalı üçün lazımdır. Vitamin B1 də müxtəlif sinir funksiyalarını dəstəkləyir. Ürək-damar sağlamlığını qoruyur, bağırsaq və həzm sağlamlığını dəstəkləyir və göz sağlamlığını qoruyur. ‘Öyrənmə’ kimi beyin funksiyaları böyümə və inkişaf üçün vacibdir. Vitamin B1 siqaret və alkoqolun zərərli təsirlərini azaldır, güclü bir antioksidantdır və dərini qocalma əlamətlərinə qarşı qoruyur.
Vitamin B1 (Tiamin) üçün gündəlik ehtiyac nə qədərdir? B1 vitamini üçün gündəlik ehtiyac yetkin qadınlar üçün 1,1 mq, kişilər üçün isə 1,2 mq təşkil edir. Hamilə və əmizdirən qadınlarda B1 vitamininə gündəlik tələbat 1,4 mq-a qədər artır. İdmançılar üçün gündəlik tələbat 6-8 mq təşkil edir.
Enerji mübadiləsində iştirak etdiyi üçün ilk növbədə onun çatışmazlığında enerjinin 60%-ni istifadə edən ürək və beyin təsirlənir.
B1 vitamini (tiamin) hansı qidalarda olur?
Bədən B1 vitaminini uzun müddət saxlaya bilmir, ona görə də qida ilə alınmalıdır. B1 vitaminii istiliyə, ultrabənövşəyi şüalara və oksigenə də həssasdır. Qidalarda onun tərkibi saxlanma və hazırlanma üsulundan asılı olaraq dəyişə bilər. B1 vitamin çatışmazlığı adətən sağlam, balanslaşdırılmış pəhriz ilə asanlıqla qarşısı alına bilər. Tərkibində B1 vitamini olan bəzi qidalar bunlardır: taxıllar, (bulqur, qabıqsız düyü, qarğıdalı, tam buğda, çovdar və s.) heyvan məhsulları, (qaraciyər, böyrək, ət, süd, yumurta, balıq və s.) paxlalılar (noxud, quru lobya, soya, paxlalı lobya və s.) .) və fındıq, qoz, fıstıq və günəbaxan kimi yağlı toxumlar.
B1 vitamin (tiamin) çatışmazlığının əlamətləri hansılardır?
Vitamin B1 bədən tərəfindən qida ilə təmin edilir. Əgər bədən kifayət qədər B1 vitamini vermirsə, çatışmazlıq əlamətləri meydana çıxır. Qidalanma pozğunluqları, bəzi qaraciyər xəstəlikləri, Crohn xəstəliyi, çölyak xəstəliyi və alkoqol asılılığı vitamin B1 çatışmazlığına səbəb ola bilər. Həddindən artıq qəhvə, qara çay və ya çiy balıq qəbul edənlər B1 vitaminini qidadan tam qəbul edə bilmirlər. Bu qidaların tərkibində olan bəzi maddələr B1 vitamininin udulmasına mane olur. B1 vitamini çatışmazlığının simptomları: Sinir hüceyrələrinin zədələnməsi nəticəsində yaranan psixoloji pozğunluqlar, unutqanlıq, çaşqınlıq, ayaqlarda yanma, sancma hissi, hissiyat itkisi, əzələ ağrıları və hərəkətdə çətinlik, yuxu pozğunluğu, yorğunluq, iştahsızlıq, arıqlama, həzm sistemi xəstəlikləri (şişkinlik, qəbizlik və s.), ürək xəstəlikləri, dəri xəstəlikləri, görmə pozğunluğu və xroniki yorğunluq.
Klassik vitamin B1 çatışmazlığı Beriberi xəstəliyi və Wernicke Korsakoff ensefalopatiyasıdır.
Beriberi xəstəliyi yaş və ya quru ola bilər. Yaş tipdə isə qol, ayaq, qarın və ürək ətrafında ödəm, ürək çatışmazlığı var. Quru tipli beriberi əl və ayaqlarda periferik sinir sisteminin sinirlərini təsir edir; Əllərdə və ayaqlarda uyuşma, tutulma, yerişin pozulması və balanssızlıq müşahidə edilir.
Wernicke Korsakoff ensefalopatiyası olan xəstələrdə polineyropatiya, yerimə qeyri-sabitliyi (ataksiya), göz hərəkəti anomaliyaları, yeriş problemləri müşahidə oluna bilər. Sonrakı mərhələlərdə psixoz, çaşqınlıq və halüsinasiyalar baş verə bilər. Ensefalopatiya riski xroniki alkoqoliklərdə, ağır mədə-bağırsaq xəstəlikləri olanlarda, xərçəng müalicəsi alan xəstələrdə və QİÇS xəstələrində daha yüksəkdir.
Yoğun bağırsaq hüceyrələri enerji istehsalında istehsal olunan B1 vitamini istifadə edir. B1 vitamin ilə az qidalananların bağırsaq astarında iltihab baş verir. Bağırsaq bakteriyaları, xüsusən də bifidobakteriyalar B1 vitaminini bağırsaqda sintez edir. Bağırsaqda bakterial tarazlıq pozulduqda, bakteriyalar öz B vitaminlərini istehsal edə bilmir və B1 vitamin səviyyəsini azaldır.
B1 vitamini çatışmazlığının ən mühüm səbəbləri emal zamanı taxılların B1 tərkibini itirməsi və Qərb pəhrizi/rafinə edilmiş karbohidrat istehlakıdır.
Çatışmazlıq/az qəbul zamanı oksidləşdirici stress, əzələlərdə yorğunluqla meydana gələn süd turşusunun miqdarının artması, iltihablanma müşahidə edilir. Vitamin B1 beynin hipokampus hüceyrələrini alkoqol toksikliyindən qoruyur.
B1 vitamini çatışmazlığında müşahidə oluna bilən simptomlar/şikayətlər aşağıdakılardır:
- Migren
- Əzələ ağrısı, fibromiyalji
- xroniki yorğunluq
- Qıcıqlanma
- konsentrasiyada çətinlik
- Unutqanlıq, beyin dumanı, çaşqınlıq
- Yuxusuzluq
- Depressiya
- Əllərdə və ayaqlarda uyuşma, ayaq düşməsi, yerimə çətinliyi, balanssızlıq
- Mədə-bağırsaq şikayətləri
- Anoreksiya
- Görmə pozğunluqları
- Qaşların və kirpiklərin ağardılması
- Qan-beyin baryerinin pozulması ilə neyroiltihab
Uzun müddətli vitamin B1 çatışmazlığı və ya az qəbul edilməsi idrak qabiliyyətinin itirilməsinə və demans riskinin artmasına səbəb olur. B1 vitamini çatışmazlığı, demensiyaya meylli olan təmizlənmiş karbohidratların istehlakında da rol oynayır.
B1 vitamini çatışmazlığı riski yüksək olan insanlar:
- II tip diabet
- QİÇS
- Alkoqolizm
- Qastrit və duodenal xəstəliklər
- Yaşın çox olması
- piylənmədə
- hipertiroidizm
- Böyrək çatışmazlığı və dializ müalicəsi
- Ağır infeksiyalarda çatışmazlıq riski artır.
Hamilə qadınların ehtiyacı xüsusilə son üç ayda (3-cü trimestrdə) artır. Birinci trimestrdə həddindən artıq ürəkbulanma və qusma (hyperamesis gravidarum) olan hamilə qadınlarda vitamin B1 çatışmazlığı baş verə bilər.
Gündə 1,3 mq tiamin qəbul etmək lazımdır. Həddindən artıq B1 vitamini qəbulu sidikdə ifraz olunur.
İntravenöz olaraq qəbul edildikdə allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
B1 vitamini yüksək olan qidalar
Balıq, qabıqlı balıq
Sakatat, qırmızı ət, quş əti
yumurta
Toxumlar (xüsusilə kətan toxumu, teff, haşhaş və quinoa)
qoz-fındıq (xüsusilə də qoz)
Paxlalılar (xüsusilə cücərmiş)
Göbələklər
Qulançar
Qeyd: Yemək bişirmək B1 vitamini səviyyəsini azaldır.